Home>>Cultură>>Școala de dans Rudra Bejart din Elveția își suspendă cursurile în urma unor „grave deficiențe”
CulturăLocal

Școala de dans Rudra Bejart din Elveția își suspendă cursurile în urma unor „grave deficiențe”

Prestigioasa şcoală de dans Rudra Bejart, fondată de dansatorul francez Maurice Bejart în Elveţia, îşi suspendă cursurile pentru următorul sezon în urma unui audit relevând ”grave deficienţe” care au dus la concedierea directorului instituţiei şi a soţiei acestuia, regizoare, informează AFP.

În luna februarie, Consiliul Fundaţiei Bejart Ballet Lausanne, care finanţează şcoala de dans, ”a aflat despre elemente preocupante, care pun în discuţie conducerea şcolii-atelier Rudra Béjart Lausanne, obligând-o să reacţioneze imediat”, potrivit unui comunicat, care subliniază că fundaţia nu va oferi detalii referitoare la auditul pe care l-a comandat în februarie.

Fundaţia a precizat cu toate acestea că autorii raportului au constatat ”un anumit număr de fapte şi comportamente care scot la iveală grave lipsuri din partea conducerii” şi, drept urmare, Consiliul a fost nevoit să rezilieze contractul cu directorul, Michel Gascard, şi cu soţia acestuia, Valérie Lacaze, de asemenea regizoare în cadrul şcolii.

Şcoala de dans, înfiinţată în 1992 de Maurice Bejart, formează circa 40 de elevi cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani, veniţi din lumea întreagă.

Postul public de televiziune RTS, care a consemnat mărturiile elevilor, precum şi pe cea a preşedintei Fundaţiei, Solange Peters, afirmă că auditul a scos la iveală ”abuzuri de putere, nepotism şi grave disfuncţionalităţi pedagogice”.

”Spre exemplu, una dintre eleve a descris o situaţie când s-a trezit în mijlocul unui cerc de elevi şi de profesori, umilită şi înjosită”, a explicat Peters pentru RTS. Un profesor citat în raport compară acest incident ”cu un linşaj, asemenea celor din Evul Mediu”.

Pe de altă parte, numeroase mărturii ale elevilor consemnate de RTS, cea mai mare parte anonime, îl acuză pe director. Ele evocă incidente de abuzuri psihologice, tiranie şi suprasolicitare, precizează postul de televiziune pe pagina sa de internet, precizând că nu l-a putut contracta pe directorul concediat.

Din punctul său de vedere, Consiliul ”va demara imediat procedurile pentru numirea unei noi conduceri şi instituirea unui cadru menit să asigure o educaţie care respectă valorile pedagogice care îi ghidează misiunea şi îşi va consolida legăturile cu Béjart Ballet Lausanne”, se mai precizează în comunicat.

SURSA: AGERPRES