Home>>Interviu>>Gloria Barabancea: „Am descoperit pianul la 6 ani”
InterviuMuzică

Gloria Barabancea: „Am descoperit pianul la 6 ani”

Pe artista Ozana Barabancea, o cunoaștem bine cu toții prin activitățile ei artistice și participarea în juriul emisiunii „Te Cunosc De Undeva”, de pe Antena 1, însă dincolo de portofoliul ei artistic grandios, Ozana poartă cu mândrie și „pălăria”de mama a doi copii extraordinari: Gloria și Andrew, amândoi cu înclinații artistice.

I-am descoperit performând pe scenă, într-un concert susținut de orchestra „Lumini Sonore”, dirijați fiind de mama lor, Ozana. Sclipirea din ochii Gloriei ne-a făcut să vream să aflăm mai multe despre ea și talentul ei la pian.

Deși tânără și încă elevă în clasa a XI-a la Liceul „George Enescu” studiind pianul, Gloria Barabancea are o carieră de invidiat, construită cu efort, perseverență și multă credință.

Când ai simțit că muzica/pianului este drumul tău? Care a fost momentul când ai știut concret ceea ce îți dorești să faci?

Am știut mereu că vreau sa fac muzică, dar relația cu pianul nu a fost dragoste la prima vedere. Abia în clasa a VI-a când am cunoscut-o pe actuala mea profesoara de pian, doamna Anta Agavriloae-Barbu, am început să înțeleg cu adevărat acest instrument. Momentul concret în care am știut că vreau să cânt la pian a fost în clasa a VII-a când am avut o problema la deget și nu am putut să cânt 2 luni. Am suferit mult, dar prin asta am realizat cât de mult iubesc să cânt la acest instrument.

Cum te-au influențat părinții în aceast parcurs?

Amândoi mă susțin și au încredere în mine. Faptul ca amândoi sunt muzicieni este un avantaj pentru mine deoarece îmi oferă mereu sfaturi și mă încurajează.

Cine sunt oamenii care te-au sustinut cel mai tare?

Toate persoanele din jurul meu mă susțin, dar cel mai mult mama și profesoara mea de pian, doamna Anta Agavriloae-Barbu.

Ce premii ai câștigat, atât în țară cât și afară?

Sunt extrem de fericită că am avut șansa de a participa la concursuri naționale și internaționale, deoarece am învățat emoții și trăiri noi și am învățat mai ales cum să mi le asum ca apoi să le transform în emoții constructive. Pot enumera câteva premii:

  • Premiul I Special – Festival – Concurs Internațional „Cântăm Online” – iunie 2020
  • Premiul I de Excelență – Festivalul Internațional „Rezonanțe Sonore Online” ed. a II -a, 1-4 decembrie 2020
  • Premiul I de Excelență – Concursul Internațional de interpretare „Magia Colindelor” ed. a VIII- a, 19-20 decembrie 2020
  • Finalistă la concursul Neapolitan Masters Competition, Italia – Ianuarie 2021
  • Premiul al III-lea – Concursul Internațional de Pian ”Transylvania Fair Chance” – România – 2021
  • Premiul al II-lea – Franz List Center Internațional Piano Competition – martie 2022

 

Care dintre premii are un loc special în sufletul tău?

Mă bucur pentru toate premiile, dar scopul meu principal nu este să câștig, ci să le ofer oamenilor emoție prin muzică.

Ai participat alături de mama ta, în mai multe proiecte. Care este proiectul tău de suflet din care ai facut parte?

Cel mai frumos moment pe care l-am avut pe scenă alături de mama mea, a fost în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în 2021, unde am interpretat sub bagheta ei ,,Momentul muzical” de Nicolae Kirculescu .

Ce te inspiră să continui munca în muzică? A existat vreun moment când te-ai simțit depășită și ai vrut să agheți partiturile într-un cui și să faci altceva?

M-am născut înconjurată de muzică, iubesc ceea ce fac și nici nu îmi pot imagina o viață diferită. Da, am avut și câteva momente în care m-am simțit depășită, dar mereu m-am ambiționat și nu am renunțat.

Planuri de viitor din prisma artistică? Unde tinzi?

Desigur vreau să ajung pe cele mai mari scene.

Ce ai spune unui tânăr care vrea să intre în lumea muzicii? Cum l-ai încuraja?

I-aș spune că talentul este important, dar se poate pierde în timp fără muncă și studiu.