Home>>Interviu>>Adriana Rotaru, directorul artistic al Festivalului Meridian: „Publicul din România are o concepție destul de limitată despre acordeon”
Interviu

Adriana Rotaru, directorul artistic al Festivalului Meridian: „Publicul din România are o concepție destul de limitată despre acordeon”

Între 7 și 14 noiembrie are loc la București festivalul de muzică contemporană Meridian, ale cărui manifestări sunt înregistrate, cele mai multe dintre ele, de Radio România Muzical.

Festivalul Internațional Meridian propune un Planetarium imaginar în care vom putea urmări, între 7 și 14 noiembrie, mișcarea diverselor constelații și curente sonore. Care va fi, în linii mari, parcursul ediției cu numărul XVI a festivalului?

Festivalul Meridian, în premieră, se va desfășura și online pentru că avem încă șase concerte la București la care accesul publicului va fi permis respectând normele în vigoare. Este un festival care propune o temă incitantă. Echipa noastră, încă din 2019, când am preluat organizarea acestui festival, și-a dorit să creeze o identitate particulară în scena muzicii contemporane românești și nu numai. Și pentru asta am ales să asociem fiecare eveniment din festival cu o umbrelă metaforică puternică și foarte sugestivă.

În 2019, am avut „Grădini imaginare”, care au funcționat ca model pentru fiecare concert și eveniment din festival. Anul acesta, 2021, avem o galaxie imaginară de planete și corpuri cerești. Asta înseamnă, practic, că la fiecare concert repertoriul este ales pentru a sugera cât mai bine identitatea planetei noastre imaginare alese pentru concertul respectiv.

Ca să vă dau niște exemple, în prima zi de festival, minunatul ansamblu Profil, condus de Dan Dediu, va susține un concert sub umbrela Pro-Philia – planeta iubirii de a cânta. Iată, o asociere foarte nimerită cu membrii ansamblului Profil.

Apoi, o să avem calea Arhee – ansamblul Achaeus, Polaris – ansamblul Atem din Timișoara, Intersonar – ansamblul SonoMania, ce va ține un concert cu lucrări selecționate de la diverse secțiuni ale Internațional Society Contemporary Music, sub umbrela căreia se află Festivalul Meridian și organizatorul său; Lyrica – planeta cântecelor, Metamorphia – planeta transformărilor (recital de pian Adriana Toacsen), Asterisme – desene muzicale din stele, Eros Kai Thanatos – planeta dragostei și a morții, Terra Incognita – un recital foarte inedit de acordeon.

Cred că, poate, publicul din România are o concepție destul de limitată despre acest instrument care s-a dezvoltat foarte, foarte tare și repertoriul repertoriul de muzică contemporană de avangardă este extrem de mare; îl avem invitat pe Ghenadie Rotari – un tânăr acordeonist absolut excepțional. Ombra – un spectacol de muzică și dans (Ana Topalovic și Rosalie Wanka din Viena, care chiar vor transmite din Viena spectacolul lor). Și un final surpriză, Shooting Star, propus de Irinel Anghel.

Citește interviul în întregime AICI