Home>>Muzică>>Importanța muzicii clasice în lumea modernă
Muzică

Importanța muzicii clasice în lumea modernă

Într-o societate axată pe cele mai noi tehnologii, pe inovație permanentă și pe viteza rostogolirii noutăților și a tendințelor pe rețelele de socializare, este ușor de înțeles de ce atât de mulți cred că arta muzicii clasice este irelevantă. Cu toate acestea, realitatea ne arată că astăzi, mai mult ca oricând, trăim cea mai aglomerată perioadă a istoriei din punct de vedere al diversității și creativității muzicii. Sunat mai multe stiluri ca oricând, mai mulți artiști decât în orice alt moment al istoriei, iar aceștia se inspiră din însăși muzica clasică, această formă artistică pe care o considerăm învechită. De-a lungul secolelor, muzica clasică s-a transformat și a devenit baza construcției muzicii contemporane. Multe studii au arătat chiar că muzica, în special învățarea sau ascultarea muzicii clasice poate avea o mare varietate de beneficii.

Indiferent dacă sunteți interesat de rock, pop sau chiar rap, influența muzicală a compozitorilor clasici, deși uneori ascunsă, poate deveni clară cu cât studiați mai mult istoria muzicii. Mai mult, compozitorii clasici precum Bach, Schubert și Mozart, în ciuda timpului în care a fost compusă muzica lor, rămân relevanți. Un exemplu de evoluție a muzicii datorită unuia dintre acești compozitori a fost atunci când Bach a scris piesa Prelude and Fugue Number 20 în A Minor, o compoziție care combina stilul clasic al lui Bach cu o abordare mai modernă și care a fost ulterior considerată prima piesă de jazz. De asemenea, structura și durata oricărei piese muzicale de astăzi își are originea în creația lui Schubert, ale cărui compoziții  durau trei minute. Acesta dorea să creeze piese scurte de care să se poată bucura toată lumea, ceea ce a și făcut după ce a scris sute de piese pentru a perfecționa ”designul muzicii” cu care suntem foarte familiarizați astăzi. Mozart, în mod similar cu Schubert, a venit cu propria sa structură muzicală, în care multe piese ale sale erau simpliste în comparație cu opera anterioară a lui Bach. Mozart a descoperit că o melodie cu patru coarde, similară cu cea a muzicii pop și rock moderne, deși simplă ar putea fi frumoasă. Această metodă simplă i-a permis să devină unul dintre cei mai cunoscuți compozitori din toate timpurile.

Așadar, mulți artiști din industria muzicală de astăzi au o relație strânsă cu muzica clasică. O mare parte dintre muzicienii de astăzi au crescut cântând la un instrument clasic, cum ar fi pianul sau vioara. Relația dintre muzica modernă și cea clasică este arătată în special de artiști precum Onerepublic, Coldplay, U2, Justin Bieber, Jon Bellion, Childish Gambino, Adele, Avicii și mulți alții care au folosit sau adaptat muzica clasică în lucrările lor. Vă recomand cu nerăbdare să urmăriți versiunile acustice ale celebrelor sale melodii pop ale lui Jon Bellion; sau vizitați modul în care Childish Gambino a lucrat cu Ludwig Göransson la piesa Redbone. După vizionarea acestor videoclipuri, puteți vedea clar cum muzicienii își folosesc cunoștințele de acorduri majore și minore sau triade pentru a crea baza multor melodii populare. Dacă totuși crezi că muzica clasică este irelevantă, du-te la canalele youtube The Piano Guys sau 2 Cello și urmărește cum deconstruiesc multe melodii populare cu instrumente clasice.

Redarea sau ascultarea muzicii clasice are o mare varietate de avantaje. Atât redarea, cât și ascultarea de muzică pot fi un mare calmant al stresului. S-a dovedit că redarea oricărui tip de muzică poate spori inteligența unei persoane, acest lucru se datorează faptului că muzica se poate lega de atâtea alte subiecte academice. Modul în care notele muzicale sunt scrise într-un set de fracții diferite ajută la abilitățile matematice timpurii, deoarece acestea oferă exemple reale despre modul în care numerele pot fi descompuse și chiar înmulțite cu un tempo stabilit. De asemenea, redarea muzicii poate crește creativitatea. Deoarece educația muzicală stimulează abilitățile emoționale și cognitive, aceasta poate permite creierului să gândească în moduri noi și diferite.

În general, indiferent dacă ați învățat mai multe instrumente diferite sau pur și simplu ascultați muzică, influența muzicii clasice este incontestabilă. Deși mulți cred că muzica clasică este o formă de artă veche, longevitatea ei îi permite să rămână relevantă în societatea actuală și în cea viitoare.

 

Sursa: https://www.minuteschool.com/