Home>>Muzică>>Cum a evoluat muzica de-a lungul deceniilor?
Muzică

Cum a evoluat muzica de-a lungul deceniilor?

Încă de la începutul conștiinței umane, evoluția muzicii a fost o parte integrantă a stilului nostru de viață. Pentru unii, sunetul apei curgătoare este muzică, în timp ce pentru alții cântecele lui Bon Jovi sunt muzică; indiferent de preferințe, muzica este o parte importantă a unui stil de viață fără să conștientizăm.

Este clar că muzica are o istorie bogată, dar ne vom concentra mai jos pe evoluția muzicii începând cu secolul al XX-lea.

În anul 1920, muzica din toată lumea a fost dominată de jazz, blues și formațiile de dans care cântau ceea ce era considerat popular la acea vreme.

Acesta a fost momentul în care oamenii se confruntau cu urmările primului război mondial. În ciuda tuturor interdicțiilor și a restricțiilor pe care guvernele le impuseseră, oamenii găseau un sentiment de libertate în ascultarea muzicii. Ceea ce s-a întâmplat la sfârșitul anilor 1920 a avut un impact semnificativ asupra temei vremii. La sfârșitul anilor 1920 și cu impact peste tot în anii 1930, marea recesiune a afectat economiile din întreaga lume. Acesta a fost momentul în care pop-ul tradițional a intrat în atenția publică, alături de muzica swing. Aceste genuri de muzică au avut o textură optimistă, ajutând oamenii să facă față greutăților cu care se confruntau. Între timp, genuri precum blues și country reflectau scenariul real al vremii.

Evoluția muzicii în 1940
Anii 1940 a fost un alt deceniu care a fost confruntat cu greutatea focului aprins de cel de-al doilea război mondial. Dar lucrurile au fost diferite de această dată, în ciuda faptului că majoritatea lumii era ocupată cu războiul, mulți artiști și grupuri au depus eforturi pentru divertismentul trupelor care serveau în timpul războiului. Jazz-ul, Big Band-ul și swing-ul din acel moment reflectau lucrurile cu care se confruntau oamenii în acel moment, dar, în același timp, motivau oamenii să-și păstreze speranța.

În anii 1950, muzica a avut o reflectare clară a începuturilor schimbărilor sociale semnificative din lume. Acesta a fost un deceniu care a schimbat jocul pentru muzica din întreaga lume, odată cu sosirea unor artiști legendari precum Elvis Presley și Chuck Berry și apariția Rock ‘n’ Roll-ului lucrurile s-au schimbat pentru iubitorii de muzică din întreaga lume.

Evoluția muzicii în anii 1960
Anii 60 nu au fost foarte diferiți de anii 50, dar muzica s-a luptat apoi între componenta comercială și caracterul revoluționar, odată cu sosirea unora dintre cele mai mari nume din istoria muzicii, cum ar fi The Beatles, The Rolling Stones, The Beach Boys și James Brown etc. Muzica rock a dezvoltat sub-genuri, cum ar fi Blues-Rock, Rock progresiv etc.

Muzica disco a devenit tendința anilor 1970, unele dintre cele mai mari nume din istoria muzicii modelându-și piesele conform tendinței pentru a rămâne relevante.

Disco, una dintre cele mai mari tendințe în evoluția muzicii în deceniul trecut, a fost și cea mai disprețuită. Artiști precum Elton John, Marvin Gaye și trupa Queen etc. au fost influențați de stilul disco.

Evoluția muzicii în anii 1980
Anii 1980 au marcat apariția Music Television, cunoscută popular ca MTV. Acest lucru a condus la înregistrarea mai multor videoclipuri de către artiști și formații, pentru a câștiga popularitate și pentru a rămâne relevanți.

Michael Jackson a apărut ca unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai deceniului și a fost ajutat de videoclipurile sale muzicale creative și de tehnicile de dans , cu albumul și videoclipul său Thriller stabilind standardele muzicii pop. Acest deceniu a marcat, de asemenea, acceptarea generală a Hip-hop-ului ca gen muzical legitim.

În anii 1990, a existat o mulțime de piese care au câștigat la fel de mult succes. Deceniul a fost dominat de cântăreți cu voci puternice precum Mariah Carey, Celine Dion și Whitney Houston în fruntea topurilor din întreaga lume.

Cu toate acestea, acest deceniu a marcat, de asemenea, moartea multor artiști din cauza supradozajului de droguri și a uciderii unor artiști populari precum 2Pac.

Odată cu venirea secolului 21, muzica a luat un ocol masiv de la abordarea sa tradițională, apărând noi forme și genuri de muzică. Unele dintre abordări au fost continuate din anii 1990, dar apariția artiștilor cu o abordare proaspătă a făcut o mare diferență pentru publicul care a consumat muzica. Artiști precum Britney Spears și Eminem au cucerit publicul cu talentele lor excepționale, Eminem câștigând primul Oscar pentru cea mai bună piesă rap.

Secolul 21 a cunoscut, de asemenea, apariția unor genuri precum Dance-Pop, Indie Rock, Emo, Pop-Punk, R&B contemporan, Hip-Hop, Teen Pop, Boy Bands, Disney Artists, Country, Country-Pop și Latin Pop etc.