Home>>Interviu>>Daniel Jinga, despre stagiunea aniversară a Operei Naţionale Bucureşti
Interviu

Daniel Jinga, despre stagiunea aniversară a Operei Naţionale Bucureşti

Vineri, 1 octombrie 2021, va începe stagiunea prin care Opera Naţională București va sărbători împlinirea a 100 de ani de la instituționalizare. Dirijorul Daniel Jinga, managerul instituţiei a vorbit despre spectacolele la Radio România Muzical.

În direct prin telefon acum, dirijorul Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București. Bun găsit.

Bine v-am găsit. Mulțumesc pentru invitație.

Vineri, 1 octombrie, va începe stagiunea cu care opera bucureșteană împlinește 100 de ani de la instituționalizare. Primul spectacol este Tosca de Giaccono Puccini, în care invitat va fi apreciatul bas bariton galez, Bryn Terfel. A transmis deja un mesaj publicului ce poate fi urmărit pe pagina YouTube a Operei Naționale București. Cum decurg pregătirile pentru acest spectaco, care va fi reluat duminică, 3 octombrie?

Suntem în repetiții. Bryn a sosit deja. În seara asta are prima repetiție. Mâine o să aibă două repetiții generale. Suntem oarecum îngrijorați în legătură cu evoluția indicelui de infectare și am stat tot timpul cu ochii pe știri, sperând ca sălile de concerte să nu se închidă. Sperăm asta în continuare, pentru că eu cred că soluția de a verifica persoanele înainte de a intra în sala de concert, fie în legătură cu vaccinarea, fie în legătură cu testarea ar fi o soluție care ar duce la păstrartea vieții artistice în România, pentru că avem nevoie de artă, avem nevoie de muzică. Oamenii trebuie să aibă o stare de spirit bună, și așa vremurile sunt grele și eu cred că a renunța cu ușurință la viața artistică nu este o decizie foarte bună și sper că autoritățile vor avea asta în vedere.

Din informațiile de până acum, ținând cont de contextul epidemiologic actual, de ce trebuie să țină cont cei care vor să participe la aceste reprezentații?

Trebuie în primul rând să aibă certificat verde, adică să fie testați sau vaccinați sau să fi trecut prin boală, să facă dovada acestei situații. Este o situație standard, deja nu mai repet. Și, bineînțeles, vor purta mască, sala va fi umplută 50%, cu distanțare între spectatori, adică vom respecta toate normele în vigoare, spectacolul nu va avea pauză ș.a.m.d. Noi am învățat deja să respectăm normele acestea, am învățat deja să conviețuim cu această situație și cred că dacă suntem un pic atenți și mai responsabili, vom putea merge mai departe, fără să închidem sala. De fapt, acesta este mesajul meu și mă bucur că m-ați invitat. Înainte de toate, mesajul meu ar fi trebuit să fie venit de la Opera Națională, pentru că împlinim 100 de ani. Acest mesaj se transformă acum într-un mesaj puțin mai complex și mai larg, veniți la sălile de concerte, respectați normele, vaccinați-vă, testați-vă, fiți atenți, dar nu renunțați la viața artistică, la viața spirituală, în general.

Citește interviul în întregime AICI