Home>>Muzică>>Beneficiile muzicii pentru copii
Muzică

Beneficiile muzicii pentru copii

Muzica joacă un rol important în cultura noastră. Veți găsi muzică prezentă în multe aspecte ale vieții noastre: teatru, televiziune, filme, cult, sărbători, ceremonii guvernamentale și militare. Acasă, muzica poate deveni parte a culturii noastre de familie – o parte naturală a experiențelor noastre de zi cu zi.

Încă de la naștere, părinții folosesc instinctiv muzica pentru a calma și alina copiii, pentru a exprima dragostea și bucuria și pentru a interacționa. Părinții se pot baza pe aceste instincte naturale învățând cum muzica poate avea un impact asupra dezvoltării copilului, poate îmbunătăți abilitățile sociale și poate ajuta copiii de toate vârstele.

MUZICA ȘI CREIERUL: BENEFICIILE MUZICII
Un studiu din 2016 realizat la Institutul de Creiere și Creativitate al Universității din California de Sud a constatat că experiențele muzicale din copilărie pot accelera dezvoltarea creierului, în special în domeniile dobândirii limbajului și abilităților de citire. Potrivit Fundației Naționale a Comercianților de Muzică, învățarea unui instrument poate îmbunătăți învățarea matematică și chiar crește performanțele școlare.

Dar realizările academice nu sunt singurul beneficiu al educației și expunerii muzicale. Muzica acoperă toate domeniile dezvoltării abilităților copiilor, inclusiv intelectuală, social-emoțională, motorie, lingvistică și alfabetizare generală. Ajută corpul și mintea să lucreze împreună. Expunerea copiilor la muzică în timpul dezvoltării timpurii îi ajută să învețe sunetele și semnificațiile cuvintelor. Dansul pe muzică îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile motorii, permițându-le în același timp să exerseze auto-exprimarea. Pentru copii și adulți, muzica ajută la întărirea abilităților de memorie.

Pe lângă beneficiile dezvoltării, muzica ne aduce bucurie. Gândiți-vă doar la ascultarea unei piese bune în mașină, cu geamul lăsat într-o zi frumoasă. Asta e bucurie.

Copiii de toate vârstele se exprimă prin muzică. Chiar și bebelușii își mișcă mâinile ca răspuns la muzică. Mulți preșcolari alcătuiesc cântece și cântă singuri în timp ce se joacă. Copiii mai mari dansează pe muzica formațiilor lor preferate și folosesc muzica pentru a forma prietenii și a împărtăși sentimente.