Filarmonica Banatul din Timişoara aniversează, vineri, cei 75 de ani de la înfiinţare printr-un concert vocal-simfonic susţinut de Orchestra simfonică şi Corul „Ion Românu” ale instituţiei muzicale.
Bagheta dirijorală îi aparţine invitatei Delyana Lazarova (Bulgaria), iar soliştii concertului vor fi soprana Irina Iordăchescu şi baritonul Ionuţ Pascu, în timp ce pregătirea Corului „Ion Românu” este asigurată de Iosif Todea.
Programul propune Recviemul german pentru solişti, cor şi orchestră op.45, de Johannes Brahms, concertul fiind şi un dar care se adresează celor care se află în preajma sărbătorii Paştelui Catolic, anunţă Filarmonica Banatul, într-un comunicat remis, marţi, AGERPRES.
Recviemul german este creaţia la care Brahms a lucrat între anii 1865 şi 1868, fiind cea mai lungă compoziţie a sa.
„Cu toate că această capodoperă a depăşit chiar în acele timpuri graniţele Germaniei, devenind un bun al umanităţii, numele lucrării a fost ales pentru limba în care a fost scrisă şi pentru a reflecta izvorul spiritual al concepţiei de compoziţie. Faptul că a fost pus articolul nehotărât înainte, dezvăluie modestia artistului, că Recviemul său nu va fi probabil unicul şi cel mai reprezentativ în istoria muzicii germane. Într-o discuţie cu directorul muzical al Catedralei din Bremen, îi spunea că mai bine l-ar fi numit Un Recviem uman”, transmite Mircea Tătaru, într-o avancronică a evenimentului de la Filarmonica Banatul.
La 17 aprilie 1947 a apărut, prin Legea nr. 131, semnată de regele Mihai I, Filarmonica Banatul din Timişoara, prin asimilarea orchestrei simfonice Amicii Muzicii. Primul concert propriu-zis al Filarmonicii Banatul a avut loc la data de 8 iunie 1947, pe afiş figurând atât Filarmonica Banatul cât şi Societatea Filarmonică Amicii Muzicii. Artiştii invitaţi au fost pianista Monique de la Bruchollerie (Franţa) şi dirijorul Charles Bruck, care deşi adoptat de oraşul de pe Sena nu şi-a uitat rădăcinile bănăţene.
Prima stagiune de concerte propriu-zisă va fi inaugurată la 26 octombrie 1947, urmând seria unor numeroase concerte din ale căror programe nu lipseau lucrări româneşti, fapt ce relevă importanţa pe care Filarmonica a oferit-o încă de la început muzicii româneşti, asumându-şi calitatea de promotor al culturii şi identităţii noastre culturale.
Drept mărturie a activităţii artistice a primei stagiuni a Filarmonicii stă articolul publicat la 24 mai 1948 de Sabin V. Drăgoi în Luptătorul bănăţean: „Orchestra e în plină evoluţie…Concerte regulate…”
Printre artiştii invitaţi care au onorat publicul timişorean încă de la începuturile noii instituţii înfiinţate se regăsesc dirijorii: Constantin Bugeanu, colonelul Iosif Klein, Laszlo Somagyi, Traian Mihăilescu, Egizzio Masini, Alfred Mendelsohn, Constantin Sivestri şi soliştii: Elise Cserfalvy (violonistă), Monique de la Bruchollerie (pianistă), Ion Voicu (violonist), Milos Sadlo (violoncelist), Ecaterina Vâlcovici (soprană), Radu Aldulescu (violoncelist).
Sursa foto: Filarmonica Banatul Timișoara / Facebook.com
Sursa text: AGERPES