Home>>Local>>Opera Națională Română din Iași reia spectacolele matineu, după 20 de ani
Local

Opera Națională Română din Iași reia spectacolele matineu, după 20 de ani

Conducerea Operei Naţionale Române din Iaşi a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în noua stagiune vor fi reluate spectacolele matineu, după o pauză de peste 20 de ani.

Directorul artistic al ONRI, Andrei Fermeşanu, a declarat că spectacolele matineu vor fi transpuse pe scenă începând cu data de 12 septembrie.

„Spectacolele matineu vor începe pe 12 septembrie, imediat după debutul stagiunii. Pe 18 septembrie vom avea un prim concert sub bagheta dirijoarei Raluca Zaharia, cea care coordonează Corul de Copii al Municipiului Iaşi. De asemenea, pe 19 septembrie va fi organizat concertul „Petrică şi lupul”, unde va evolua Orchestra de Tineret a Ateneului Naţional din Iaşi, iar pe 30 septembrie va fi organizat un concert în care vor evolua corul Angeli şi corul DoReMi”, a spus Andrei Fermeşanu.

Managerul interimar al ONRI, Daniel Şandru, a declarat că la spectacolele matineu ieşenii vor putea să vadă atât spectacole şi concerte orchestrale cât şi spectacole de balet.

„Dincolo de fondul muzical şi de orchestră, vorbim de cea de tineret şi ONRI, avem şi balet. Am discutat ieri cu şeful oficiului balet şi şi-a arătat deschiderea ca împreună cu Ateneul Naţional din Iaşi să putem dezvolta astfel de spectacole, nu doar orchestrale. E un lucru important pentru că actul artistic are şi o dimensiune paideutică. Trebuie să cultivăm gustul publicului într-o lume care astăzi are alte valenţe decât cele de acum 20-30 de ani. De aceea această dimensiune educaţională rămâne importantă pentru noi. De altfel am văzut că de fiecare dată când am pus pe scena Ateneului Naţional din Iaşi spectacole pentru copii sala era plină. Biletele s-au vândut imediat după ce au fost puse în vânzare. Apetitul pentru actul artistic pe care Opera îl poate face nu poate decât să ne bucure. Ne-a venit această idee ca într-un oraş universitar, cultural, să readucem pe scenă aceste spectacole”, a declarat managerul ONRI, Daniel Şandru.

În urma protocolului de colaborare încheiat cu Ateneul Naţional din Iaşi o parte dintre spectacolele pentru copii şi tineret ale ONRI vor fi susţinute de artiştii celor două instituţii şi pe această scenă.

„E un pas important pe care îl facem prin încheierea acestui acord de parteneriat. E un vis devenit realitate ca după mai bine de 20-23 de ani să facem aceste spectacole matineu pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, unde funcţionează şi ONRI. Totodată este un pas important pe viitor pentru transpunerea în scenă a unor coproducţii. Fie că se vor juca la Ateneu sau la Naţional, important e să se joace, să se adune cât mai mult public şi să dăm un semn de normalitate. Doar prin iubire, prin unire prin cultură putem fi mai buni, mai dezvoltaţi”, a declarat managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei.

sursa: Agerpres