Este esențial ca copiii să fie introduși în muzica clasică, într-un mod atent examinat și adecvat, deoarece este extrem de benefică pentru dezvoltarea lor.
Generații de copii cresc urmărind desene animate care folosesc muzică clasică. Adesea nu știu piesele după nume și cine le-a scris, dar le-au auzit de nenumărate ori de nenumărate ori prin desenele animate de sâmbătă dimineața de la televizor. Deși este posibil ca fiecare copil să nu devină un maestru muzical, fiecare copil are potențialul de a beneficia de muzica clasică – iar beneficiile sunt numeroase, în special în ceea ce privește dezvoltarea copilului. Astfel, este esențial ca copiii să fie introduși în muzica clasică, dar într-un mod atent examinat și adecvat. Studii recente arată că a face muzică poate face copilul tău de 30 de ori mai drăguț, mai dispus să ajute și mai bun la rezolvarea problemelor decât colegii săi care nu o cântă.
Ce se întâmplă în creierul nostru sub influența muzicii clasice?
Când asculți muzică, mai multe zone ale creierului tău se luminează simultan, pe măsură ce procesează sunetul, îl dezactivează pentru a înțelege elemente precum melodia și ritmul și apoi le reunesc într-o experiență muzicală unificată. Și creierul nostru face toată această muncă într-o fracțiune de secundă între momentul în care auzim muzica pentru prima dată și când piciorul nostru începe să bată. Dar, micile artificii din curte care transpar în creierul ascultătorului de muzică sunt doar încălzirea pentru ceea ce se întâmplă cu adevărat în creierul muzicianului. Deși pe dinafară, muzicienii pot părea calmi și concentrați, citind muzică și făcând mișcările precise și exersate necesare, le pornește petrecerea în creier. Procesarea simultană a diferitelor informații are loc în secvențe complicate, interdependente și uimitor de rapide. Cântarea unui instrument muzical implică practic fiecare zonă a creierului simultan, în special cortexele vizuale, auditive și motorii. Și ca și în cazul oricărui alt antrenament, practica disciplinată și structurată în cântarea muzicii întărește acele funcții ale creierului, permițându-ne să aplicăm această forță la alte activități.
Cea mai evidentă diferență între ascultarea muzicii și interpretarea acesteia este că aceasta din urmă necesită abilități motorii fine care sunt controlate în ambele emisfere ale creierului. Combină precizia lingvistică și matematică de care este responsabilă emisfera stângă, cu conținutul nou și creativ în care excelează emisfera dreaptă. Din aceste motive, s-a descoperit că redarea muzicii crește volumul și activitatea în corpul calos al creierului – punte între cele două emisfere – permițând mesajelor să treacă prin creier mai repede și prin rute mai diverse. Acest lucru le permite muzicienilor să rezolve problemele mai eficient și creativ.
Antrenamentul muzical timpuriu ajută la dezvoltarea zonelor creierului implicate în limbaj și raționament. Există, de asemenea, o legătură cauzală între muzică și inteligența spațială sau capacitatea de a percepe lumea cu acuratețe și de a forma imagini mentale ale lucrurilor. Prin urmare, folosiți muzica pentru a-i învăța pe copii ceva nou. Leagă melodiile familiare cu unele activități, de exemplu, joacă „Spărgătorul de nuci” în timp ce faci tortul împreună cu copiii tăi. În muzică, o greșeală este o greșeală: instrumentul este în acord sau nu, notele sunt bine cântate sau nu. Doar cu multă muncă grea este posibilă o performanță de succes. Prin studiul muzicii, elevii învață valoarea efortului susținut pentru a atinge excelența și recompensele concrete ale muncii grele. Studiul muzical dezvoltă abilități care sunt necesare la locul de muncă, în timp ce interpretarea muzicală îi învață pe tineri să învingă frica și să își asume riscuri.S-a dovedit științific ceea ce părinții au bănuit de secole – că cântecele de leagăn îi ajută cu adevărat pe copii să se simtă mai bine prin scăderea ritmului cardiac și reducerea percepției lor asupra durerii. Așa că în seara asta adormi-ți copilul cu muzica relaxantă a lui Mozart! Data viitoare când vorbești cu copiii tăi despre mare și lumea subacvatică, adaugă puțină muzică la povestea ta – cântă-le „Acvariul – Carnavalul animalelor” de Camille Saint-Saëns. Dacă le place și vor mai mult, lăsați-i să asculte „Găinile și cocoșii”, „Marșul regal al leului”, „Cangurii”, „Elefantul”.