Home>>Evenimente>>Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”
EvenimenteLocal

Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”

Misa Încoronării, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”, eveniment care va avea loc la Târgu Mureș, în perioada 20 – 22 august, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Brașov și Cluj-Napoca.

O ediție specială multiculturală. Consacrat ca unul dintre primele trei repere ale scenei lirice naționale, festivalul este o reverență adusă sopranei Virginia Zeani, diva „Assoluta”, care s-a bucurat de adorația publicului, alături de cele mai strălucitoare dintre stelele operei mondiale. Oglindind acest model de excelență, festivalul și-a asumat rolul de promotor al standardelor excepționale, devenind o cunoscută platformă de dialog pentru personalități culturale ale lumii. Într-o ediție specială, menită să asigure continuitatea într-o perioadă de restricții, celebrăm anul acesta valorile europene și diversitatea orașului Târgu Mureș.

„Muzica înălțătoare, vindecătoare, este principala promisiune a acestei ediții a festivalului”. „Este un privilegiu să putem purta, mai ales acum, un mesaj de speranță, evocând încă o dată strălucirea anilor de aur ai operei și excepționalele ei legende. Este, de asemenea, o bucurie să ne putem continua misiunea de ambasador al excelenței și al aspirației către înalta performanță. Festivalul rămâne consecvent menirii sale de promova modele și repere statornice și de a susține inspirația și motivația atât de necesare noilor generații de talente. Vă invităm, deci, la o sărbătoare a muzicii, a bucuriei și a speranței. Am imaginat un drum fermecător, pe care îi invităm să ni se alăture pe toți cei sensibili și tineri în suflet, care vor să se bucure de o călătorie minunată către interior. Vom merge departe, tot mai departe. Până într-un loc în care toți vom deveni unul”.

Péter Kolcsár, Director Artistic al Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”

„Opera din Brașov vine la Târgu Mureș cu mare bucurie, cu atât mai mult cu cât Doamna Virginia Zeani este parte din seria marilor artiști care au colaborat cu instituția noastră, alături de alte nume mari, de la Nicolae Herlea și Ludovic Spiess, la Nelly Miricioiu sau Felicia Filip. De-a lungul celor 65 de ani ai istoriei sale, destinul Operei din Brașov s-a îngemănat cu cel al unor personalități artistice marcante, soliști vocali și de balet, dirijori, regizori, scenografi și coregrafi aplaudați peste tot în lume. Virginia Zeani este un dar prețios oferit de România patrimoniului cultural internațional și este un privilegiu să-i putem duce departe mesajul, reamintindu-le oamenilor de frumusețe și valoare. Îi invităm și noi pe toți iubitorii muzicii să ne fie alături într-un moment de sărbătoare”

Mihai Irimia, Director artistic al Operei din Brașov

Echipa festivalului pregătește ediția din 2022 a concursului de canto „L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition”. Virginia Zeani a câștigat dragostea și admirația lumii, devenind un garant al înaltelor valori și aspirații și un ambasador al spiritului și al culturii românești în lume. Urmărind acest ideal, festivalul care îi poartă numele a devenit un important loc de întâlnire pentru elita scenei lirice mondiale – artiști, agenți de casting, directori ai marilor teatre europene. Vreme de trei ediții, concursul de canto s-a impus, la nivel internațional, ca o prestigioasă oportunitate de afirmare pentru cei mai talentați și mai pregătiți dintre tinerii artiști lirici ai lumii, evaluați, în fiecare an, de un juriu excepțional, format din reputați profesioniști ai teatrelor lirice, de la Covent Garden la Opera Națională din Paris.

„Ediția de anul acesta este una specială, de continuitate, menită să reafirme valorile care ne-au confirmat rolul de promotor al înaltelor standarde în educație și cultură. Am devenit un important reper pe harta evenimentelor culturale la nivel regional și național și ne asumăm cu responsabilitate acest statut. Având în vedere specificul unei competiții lirice, un parcurs extrem de riguros de pregătire și, totodată, un proces deosebit de sensibil la impredictibilitate, concursul L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition va rămâne anul acesta cu porțile închise. Folosim cu înțelepciune acest timp, pentru a proiecta cu mai multă creativitate ediția de anul viitor”.

 

Péter Kolcsár, Director Artistic al Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”


„Dezvoltăm cel mai important proiect dedicat muzicii culte al Județului Mureș, respectând profilul său special, care-i asigură deschiderea multiculturală și anvergura internațională. Organizarea acestui festival este, înainte de toate, un exercițiu de dialog între parteneri și profesioniști de prim rang ai lumii și un model de comunicare între entități publice și private, interesate deopotrivă de formularea strategiilor pe termen lung pentru dezvoltarea comunităților și a orașelor. Rezultatele acestei colaborări, permanent activată de entuziasmul unei echipe pasionate, sunt remarcabile. După trei ani în care a reunit în Transilvania elita scenei lirice internaționale, contextul ne impune un moment de bilanț, pe care îl vom folosi în perspectiva unei noi etape de dezvoltare”.

Marian Jurgiu, Directorul Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”