Home>>Local>>Festival la împlinirea a 70 de ani de luterie la Reghin
Local

Festival la împlinirea a 70 de ani de luterie la Reghin

Asociaţia Artiştilor Lutieri din România (AALR) organizează, în perioada 10-12 august, Festivalul „70 de ani de luterie reghineană”, pe parcursul căruia vor avea loc concerte extraordinare susţinute de artişti de renume, care vor utiliza viori confecţionate la Reghin, precum şi o serie de evenimente menite să promoveze în rândul publicului, în special al copiilor, atât meşteşugul, cât şi pasiunea pentru cântat.

„Anul acesta este special, aniversăm 70 de ani de luterie reghineană. În 1951 s-au construit aici primele instrumente, atunci Roman Boianciuc a reuşit, cu o mână de oameni, să pună bazele unei secţii care a avea să construiască instrumente muzicale în cadrul marelui combinat de industrializare a lemnului care exista atunci. Este foarte important să subliniem că sunt 70 de ani. E adevărat că sunt doar 70 de ani faţă de ţările de tradiţie – Italia, Franţa – care au tradiţie de peste 300 de ani. În aceşti 70 de ani luteria reghineană a cunoscut o mare dezvoltare. Am gândit ca un minifestival pe durata a trei zile, din 10 până în 12 august, are câteva părţi distincte prin care încercăm să atragem publicul. Avem o expoziţie de instrumente muzicale, iar în deschiderea festivalului unde vor susţine un recital câţiva elevi de la şcoala de muzică alături de profesorii lor”, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, Claudiu Mare.

Capul de afiş al Festivalului „70 de ani de luterie reghineană” este un concert extraordinar susţinut la Reghin de o serie de instrumentişti de renume ai scenei româneşti.

„Avem un concert extraordinar, avem pe afişe, putem spune, un lot naţional de instrumentişti cu nume foarte mari ale scenei din România, Rafael Butaru – concert maestru al Orchestrei Filarmonicii Bucureşti, Radu Dunca – concert maestru la Opera Naţională, Răzvan Suma – prim solist al Orchestrei Naţionale Radio, Ana Ungureanu – concert maestru la Orchestra Metropolitană, alături de artişti cunoscuţi precum Mircea Lazăr, Adrian Vasile, Cătălina Filipescu, Ella Bokor. Dorim astfel să avem un eveniment de înaltă ţinută”, a spus Claudiu Mare.

Un alt concert este programat în Biserica Evanghelică din Reghin, iar acesta va fi susţinut de cvartetul de coarde Grazioso Quartet, iar la toate concertele programate în cadrul festivalului va cânta cu instrumente confecţionate la Reghin, iar un alt punct de atracţie este vizita la două ateliere renumite ale unor lutieri bine cotaţi la nivel internaţional.

sursa: Agerpres