Artişti din şase ţări vor concerta la Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, care se va desfăşura în perioada 10-18 iulie, printre invitaţi numărându-se şi Corul Naţional de Cameră Madrigal din Bucureşti.
Într-un comunicat transmis presei de organizatorul principal al evenimentului, Centrul Cultural Judeţean Harghita, se arată că festivalul va avea ca temă principală călătoria şi va fi deschis sâmbătă după-amiaza, în curtea cetăţii Mikó din municipiu, cu concertul unui ansamblu din Serbia.
„Tema principală a festivalului din acest an este călătoria. Ceea ce nu ni s-a permis să facem în ultimii ani, facem acum cu ajutorul muzicii şi aşteptăm cu nerăbdare pe toată lumea să ni se alăture în această călătorie. Festivalul va fi deschis sâmbătă, 10 iulie, ora 18,30, de concertul ansamblului sârb Renaissance. Duminică, de la ora 13,30, va susţine un concert formaţia Kájoni Consort, iar de la ora 18,00, îi vom revedea pe formaţia Musica Historica şi oaspetele lor francez Miquëu Montanaro”, a declarat Ignác Filip, directorul artistic al festivalului, citat în comunicatul Centrului Cultural Judeţean.
Printre invitaţi se mai numără artişti din Cehia, Turcia, Franţa, precum şi Corul Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin din Bucureşti, care a concertat şi la primele ediţii ale festivalului şi care va fi prezent pe scenă joi, 15 iulie.
Sâmbătă, în curtea cetăţii Mikó, va avea loc „Ziua Renascentistă a Copiilor”, unde atât cei mici, cât şi cei mari sunt aşteptaţi să încerce activităţi şi jocuri caracteristice epocii renascentiste.
Duminică, evenimentul va fi închis de spectacolul prezentat de Orchestra Barocă a Festivalului.
Concertele vor fi susţinute la Cetatea Mikó, la Cinematograful Miercurea Ciuc, la Colegiul Naţional „Márton Áron”, la Sanctuarul Franciscan de la Şumuleu Ciuc, precum şi în bisericile „Sfântul Augustin” şi „Millenium”.
În perioada festivalului va avea loc şi tradiţionala Universitate de Vară de Muzică Veche, studenţii putând alege să se înscrie la mai multe cursuri de măiestrie.
Managerul Centrului Cultural Judeţean Harghita, Angéla Ferencz, a precizat, citată în comunicatul menţionat, că în data de 13 iulie se va desfăşura conferinţa internaţională intitulată „Music Bridge”, care face parte din proiectul „Music Bridge Art Project”, cofinanţat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.
După festival, organizatorii vor anunţa acordarea a două burse, unui elev şi unui student, scopul fiind de a contribui la educaţia lor din veniturile obţinute din vânzarea biletelor.
În comunicat se mai arată că una dintre inovaţiile festivalului din acest an este că sacoşele de pânză, folosite ca materiale publicitare, au fost realizate din bannerele vechi ale festivalului, punându-se, astfel, accent pe reciclare şi conştientizarea mediului.
„Această idee se potriveşte perfect cu spiritul festivalului şi al oraşului şi poate fi un exemplu de urmat”, a arătat sursa citată.
Programul festivalului şi alte detalii pot fi găsite pe site-ul regizene.ro/ro, precum şi pe Facebook.
Biletele pot fi achiziţionate în avans online pe https://magtar.ro/veddahelyit/ sau cu o oră înainte de concerte. Preţul biletelor variază între 15 şi 25 de lei, dar se poate cumpăra şi abonament, preţul fiind de 120 de lei.
SURSA: AGERPRES