Home>>Cultură>>Vladimir Jurovski si Festivalul George Enescu
CulturăEvenimente

Vladimir Jurovski si Festivalul George Enescu

Vladimir Jurowski este un celebru dirijor de nationalitate rusă născut în 1976. El a început să studieze muzica la vârsta de șase ani, în Moscova, și a continuat studiile la Berlin și Viena. Jurowski a avut o carieră impresionantă, dirijând unele dintre cele mai importante orchestre din lume, cum ar fi Filarmonica din Berlin, Filarmonica Regală din Londra și Teatro alla Scala din Milano. El este, de asemenea, principalul dirijor al Orchestrei Filarmonice din Londra și a dirijat multe producții de succes, incluzând „Tosca”, „Madama Butterfly” și „Don Giovanni”.Jurowski este cunoscut pentru interpretările sale puternice și dramatice, precum și pentru abilitatea sa de a aduce la viață muzica clasică prin interpretările sale. El este, de asemenea, apreciat pentru repertoriul său divers, incluzând lucrări de la compozitori clasici precum Beethoven, Mozart și Tchaikovsky, până la lucrări moderne ale compozitorilor contemporani.În afara dirijoratului, Jurowski este, de asemenea, un speaker motivațional în domeniul muzicii și a susținut numeroase conferințe și workshop-uri pe teme legate de muzică și artă.

De asemenea Vladimir Jurowski a fost unul din colaboratorii de seamă ai  Festivalului Internațional George Enescu, care are  loc în fiecare doi ani în București, fiind pentru o buna perioada de timp si directorul artistic al acestuia.

Vladimir Jurowski: „Am fost rugat să preiau directoratul artistic al festivalului şi decisivă, în această hotărâre, a fost dragostea pe care o nutresc pentru muzica lui Enescu. Atunci încă nu fusesem desemnat să preiau conducerea Operei de Stat Bavareze din München (n. red. cu începere din 2021), ci tocmai îmi începusem activitatea de şef de orchestră şi director muzical al ansamblului Radiodifuziunii Berlin (RSB), mai aveam conducerea Orchestrei Simfonice de Stat din Moscova şi angajamentul de dirijor principal al Filarmonicii londoneze. M-am gândit deja de pe atunci că nu va fi o sarcină uşoară. Urma să trasez Festivalului Enescu o direcţie bine conturată, aşa încât am spus că voi încerca să fac asta pentru câţiva ani. Vom vedea ce aduce viitorul. Pentru a reveni la întrebarea dumneavoastră, interesul meu viu pentru Enescu – ca om şi ca muzician – m-a determinat să preiau această activitate.” (https://www.dw.com/ro/vladimir-jurowski-vremea-lui-enescu-vine-acum/a-50371944).

Jurowski a dirijat mai multe concerte la Festivalul George Enescu, prezentând lucrări de compozitori importanți precum Beethoven, Tchaikovsky și Enescu. Performanțele sale au fost apreciate de public și critici pentru energia și pasiunea cu care a dirijat, precum și pentru abilitatea sa de a transmite esența patiturilor catre public.

În plus, Jurowski a participat și la alte activități ale festivalului, cum ar fi conferințe și workshop-uri, unde a discutat despre tehnica dirijatului și despre importanța muzicii clasice în societate.

Participarea lui Jurowski la Festivalul George Enescu a pus in valoare, de fiecare data, talentul și dedicarea sa față de muzică, precum și importanța acestui festival în promovarea muzicii clasice în România și în întreaga lume.