Home>>Interviu>>Chitaristul Dragoș Ilie: „Bursa mi s-a părut ca un fel de conexiune cu viața muzicală din România”
Interviu

Chitaristul Dragoș Ilie: „Bursa mi s-a părut ca un fel de conexiune cu viața muzicală din România”

Doctorand al Universității Texas din Austin, chitaristul Dragoș Ilie este laureat al celei de-a II-a ediţii a competiţiei pentru Bursa „Moștenitorii României muzicale”; un proiect derulat de Radio România Muzical în parteneriat cu Rotary Club Pipera. Ca parte a premiului, Dragoș Ilie va concerta în stagiunea următoare alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și Orchestra Filarmonicii din Brașov. De asemenea, Dragoș Ilie va realiza şi o sesiune de înregistrări în studiourile Radio România, în vederea realizării unui disc.

Care au fost motivele pentru care ați ales să participați la Bursa „Moștenitorii României muzicale”?

Am avut două motive principale. Primul – eu, odată cu terminarea liceului, am plecat în Statele Unite la studii și n-am apucat să mă implic puțin în activitatea muzicală din România. Și bursa mi s-a părut ca un fel de conexiune cu viața muzicală din România, dacă ar fi fost să o câștig. Iar al doilea motiv… aveam deja în plan, de o perioadă, să înregistrez un album – muzică pentru chitară, românească, dar și din repertoriul internațional. Și, astfel, cele două s-au cam unit prin proiectul ăsta.

Asta pentru că participarea la competiție implică și redactarea unui proiect, iar acest proiect a inclus solicitarea dumneavoastră de a realiza CD-ul. Pentru aceasta vi s-a acordat o sesiune de înregistrări în studiourile Radio România. Ne puteți detalia?

Am plecat de la ideea de „acasă”. Repertoriul începe cu o baladă, faimoasa baladă a lui Ciprian Porumbescu în varianta pentru chitară, un aranjament la care lucrez, și se termină tot cu o baladă, scrisă de un compozitor american, profesor la Columbus State University, Andrew Zohn. Tematica ar fi o îmbinare între repertoriul românesc și cel internațional, dar cu tendințe spre nostalgic, spre lipsa casei.

citește și ascultă interviul în întregime pe Radio România Muzical