Home>>Cultură>>Piese de Schumann, Bizet și Gounod, recent descoperite
CulturăMuzică

Piese de Schumann, Bizet și Gounod, recent descoperite

Patru partituri din colecţia Fundației Martin Bodmer, aflate încă în manuscris, vor fi incluse, pentru prima dată, în programele unor concerte. Este vorba despre două lieduri de Robert Schumann, precum şi alte două piese semnate Georges Bizet și, respectiv, Charles Gounod.

Pentru liedurile de Schumann, doi muzicologi – David Burkhard şi Isabelle Tentler s-au ocupat de reconstituirea partiturilor, textele din manuscris fiind ilizibile. Despre primul lied, “Vom Reitersmann”, se consideră că ar fi trebuit să fi făcut parte din “Albumul de lieduri pentru tineret” op. 79. A doua partitură semnată de Robert Schumann este de fapt prima versiune a liedului publicat cu titlul “Käuzlein”; o versiune pe care muzicologii o consideră a fi deasemenea valoroasă, în raport cu partitura pe care o cunoaştem deja.

Concertele vor avea loc în perioada 6 – 10 octombrie 2021, în localitatea Cologny din cantonul Geneva marcând 70 de ani de la inaugurarea bibliotecii Bodmeriana şi 50 de ani de la constituirea Fundației Martin Bodmer. Pe lângă partiturile inedite vor fi interpretate şi alte lucrări care se regăsesc în biblioteca fondată de Martin Bodmer, un colecţionar care a achiziţionat, de-a lungul timpului, aproximativ 150.000 de documente.

O parte consistentă din colecţia lui Bodmer o reprezintă partiturile provenite din colecţia lui Stefan Zweig, achiziţionată integral de Bodmer, din care fac parte şi partiturile ce se vor cânta pentru prima dată. Scriitorul austriac, de origine evreu, Stefan Zweig a fost cunoscut în epocă drept un important colecţionar. În perioada nazistă, Zweig s-a mutat la Londra şi a decis să-şi vândă colecţia care cuprindea, printre altele, o valoroasă serie de partituri în manuscris.

În cadrul seriei de concerte vor evolua artiştii lirici Ambroisine Bré, Ileana Muñoz, Clemente Hernandez şi Oscar Esmerode, clavecinistul Miguel Montes, violoniştii Pierre Legrand şi Adalberto Vital, violiştii Natanael Ferreira şi Darryl Bachmann, violoncelistul Clément Dami, pianiştii Vénélina Neuquelman şi Nikias Imhoof, precum şi Jean-Noël Gos la chitară electrică.

sursa: Radio România Muzical