Home>>Evenimente>>Festivalul „Enescu” – cel mai mare festival de muzică clasică la nivel internațional din acest an
Evenimente

Festivalul „Enescu” – cel mai mare festival de muzică clasică la nivel internațional din acest an

Festivalul Internațional „George Enescu”, desfășurat între 28 august și 26 septembrie, este evenimentul de muzică clasică cu cea mai bogată ofertă în acest an, din perspectivă internațională – conform unui comunicat al organizatorilor.

Au avut loc 78 de concerte, cu aproximativ 3500 de artiști români și străini, 32 de orchestre din 14 țări, printre care unele dintre cele mai bine cotate din lume, peste 100 de soliști și dirijori faimoși la nivel mondial, dintre care 25 care au participat pentru prima oară. Timp de patru săptămâni, Festivalul Enescu și-a desfășurat întregul program artistic propus publicului, chiar dacă a fost necesară înlocuirea de ultim moment a unei orchestre și a trei soliști.

Festivalul Enescu a prezentat 53 de lucrări în premieră românească și trei lucrări în premieră mondială. Printre acestea – Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru a celebra Festivalul. Au fost interpretate în premieră românească patru opere și mai multe lucrări vocal-simfonice de George Enescu (oratoriul Strigoii), Stravinski și Jose Cura. În această ediție au fost interpretate cele mai multe lucrări enesciene din istoria Festivalului – 42, fiind celebrată și împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu. De asemenea, Festivalul l-a omagiat pe Igor Stravinski, la 50 de ani de la moartea sa.

Aproximativ 75.000 de spectatori din România și mai multe țări ale lumii au urmărit concertele organizate la București, în cele patru săli principale ale Festivalului, și în transmisiunile live online, la care se adaugă și publicul care a participat la evenimentele desfășurate în seriile „București Creativ” și „Festivalul Enescu în țară”. Pentru prima dată, concertele Festivalului Enescu, transmise online, gratuit, au fost păstrate în mediul virtual timp de 12 ore, pentru a fi urmărite de pe mai multe fusuri orare.

Echipa Festivalului a fost formată din aproximativ 70 de persoane, dintre care o bună parte sunt angajați pe perioadă determinată, pentru ultimele săptămâni de pregătire și pentru perioada de desfășurare a evenimentelor. Aceasta a fost ultima ediţie a Festivalului Enescu cu Vladimir Jurowski – Director Artistic și cu Mihai Constantinescu în calitate de Director Executiv.